Besparen

Houd de kosten voor je nieuwe dakkapel laag.Wil je niet onnodig veel uitgeven voor een dakkapel? Dan raden wij aan om de onderstaande tips goed door te nemen. Hierdoor kun je enorm veel geld besparen.

Volg de onderstaande tips op en bespaar geld:
1. Onderhandel altijd
2. Kies de goedkoopste optie
3. Vergunningsvrij bouwen
4. Bespaar stookkosten
5. Vergelijk tarieven
6. Doe het deels zelf (aftimmeren)
7. Laat meerdere dakkapellen in een keer plaatsen

1. Onderhandel altijd

Voor dat je in zee gaat met een leverancier is het belangrijk dat je eerst onderhandelt over de prijs. Hierdoor kun je tot wel 15% besparen op de kosten.Tegenwoordig kun je heel eenvoudig offertes aanvragen bij de beste dakkapel leveranciers. Hiervoor hoef je alleen maar een online formulier in te vullen. Hierna ontvang je een viertal offertes van de beste dakkapel specialisten uit je regio. Met behulp van deze offertes kun je kijken welke leveranciers het beste aanbod doen. Hiernaast krijg je inzicht op de huidige marktprijzen, zodat je kunt zien wat de gangbare prijzen zijn. Heb je interesse in gratis en vrijblijvende offertes? Dan kun je het online formulier invullen.

2. Kies de goedkoopste optie

De prefab dakkapel is momenteel de goedkoopste optie voor de huiseigenaren. Deze dakkapel wordt in een fabriek geproduceerd en vervolgens wordt het met behulp van een hijskraan bij de klant op het dak geplaatst. Tegenwoordig kan je deze plaatsing binnen een dag uitvoeren.

Voordelen van een prefab dakkapel:

 • Meestal binnen een dag geplaatst
 • Je kunt van te voren zien hoe een dakkapel eruit komt te zien.
  Indien je iets wilt wijzigen kan je dit doorgeven aan de leverancier
 • Kosten voor prefab dakkapel vallen meestal lager uit
 • Constructiefouten komen bijna nooit voor

3. Vergunningsvrij

Als je dakkapel voldoet aan bepaalde eisen kun je vergunningsvrij bouwen. Dit betekent dat je geen bouwvergunning hoeft aan te vragen. Afhankelijk van de gemeente waarin je woont kan dit tussen de 200 en 600 euro aan kosten schelen. Let wel op als je in aanmerking wilt komen voor vergunningsvrij bouwen mag je dakkapel niet hoger zijn dan 1,75m. En het mag alleen aan de zijkant of achterkant van je huis worden geplaatst.

4. Bespaar energiekosten

Als je weinig energiekosten wilt maken raden wij aan om je dakkapel goed te laten isoleren. Dit kun je bespreken met de leverancier van je dakkapel. Een goed geïsoleerde dakkapel houdt de warme lucht binnen, waardoor je niet onnodig veel energie gaat verbruiken. Hierdoor kun je besparen op je maandelijkse energiekosten. Uit ervaring weten wij dat polyester en kunststof dakkapellen het beste isoleren. Deze materialen houden de warme lucht binnen, omdat ze een hoge isolatiewaarde hebben. Hierdoor blijft je zolder lekker warm. Bovendien moet je ook rekening houden met het type raam die je selecteert. Zo isoleert een HR++ raam bijna 3 keer beter dan een standaard dubbelglas raam.

5. Vergelijk tarieven

De dakkapel prijzen variëren nogal. Zo hanteert elke aanbieder zijn eigen tarief voor het plaatsen van een dakkapel. Het is daarom belangrijk om vrijblijvende offertes aan te vragen bij de dakkapel specialisten uit je regio. Op deze manier kun je een prijsvergelijking doen en de voordeligste aanbieder uitkiezen.

6. Doe het deels zelf (aftimmeren)

Wil je geld besparen? Dan raden wij aan om sommige klusjes zelf uit te voeren. Je kunt bijvoorbeeld de vensterbank en de knieschotten zelf plaatsen. Daarnaast kun je ook de plafond afwerken. Zo hoef je deze taken niet uit te besteden aan de dakkapel specialist. Het plaatsen van dakkapel zelf is een complexe taak, daarom raden wij aan om dit door de specialist te laten doen.

7. Plaats meerdere dakkapellen

Je kunt ook de buren betrekken en zorgen dat zij ook een dakkapel aanschaffen. Zo kun je een lagere prijs afspreken met de dakkapel specialist, omdat je dan in een keer meerdere dakkapellen afneemt. Bovendien berekenen sommige leveranciers ook lagere administratie en transportkosten bij grote orders. Ook moet je niet vergeten dat je de hijskraan kosten kunt delen door het aantal afnemers. Hierdoor vallen de kosten per persoon lager uit.

Waar moet je nog meer opletten?

Voor een nieuwe dakkapel betaal je duizenden euro’s. De goedkoopste modellen beginnen met prijzen rond de €3000 en dit loopt vaak hoger op naar aanleiding van onder andere de materialen, de afmetingen en de vormgeving. Er zijn vele factoren die invloed hebben op de prijs. Hier vind je een aantal tips waarmee je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

 • Het materiaal
  Dakkapellen worden vaak van hout, kunststof, polyester, zink of aluminium gemaakt. Er zitten aanzienlijke prijsverschillen tussen deze materialen. Hout is het goedkoopste en als je met een budget werkt, is dit op de korte termijn de beste keuze. Daarnaast kan je ook kiezen voor kunststof. Dit materiaal heeft namelijk de beste isolatiewaarde. Je betaalt in eerste instantie iets meer, maar uiteindelijk kan je dit terugverdienen door te besparen op de stookkosten. Zorg er dan wel voor dat de kozijnen ook kunststof zijn en dat je een goed isolatieglas laat plaatsen, zoals HR++ glas.
 • De leverancier
  Daarnaast kan je kiezen uit verschillende bouwmethodes. Bouw je de dakkapel zelf, dan ben je het minste kwijt. Je kan je ontwerp laten uitwerken in een bouwpakket en dit laten bezorgen. Prefab is daarna de goedkoopste optie. Deze dakkapellen bestel je uit een catalogus en worden op voorhand in de fabriek samengesteld. De installatie kost daardoor vaak maar één dag. Beide opties zijn uitermate geschikt als je met een budget te maken hebt.
 • Vergunningsvrij
  Het is ook mogelijk om geld te besparen als je een kapel bouwt waar geen vergunning voor nodig is. Dat betekent aan de achterkant van je huis, of aan de zijkanten mits hier geen openbaar groengebied aan grenst of een openbare weg. Ook zijn er verscheidene regels qua afmetingen waar de dakkapel dan aan moet voldoen. Verdiep je hier goed in, bespreek het met de leverancier en bespaar €400 voor het aanvragen van een vergunning.