Bouwbesluit

Ben je van plan een dakkapel te laten plaatsen, dan krijg je onder andere te maken met het Bouwbesluit. Dit is een collectie van wettelijke regels over de bouwtechnische voorschriften voor nieuwe gebouwen. Alle bouwwerken in Nederland moeten hieraan voldoen, zowel als verbouwingen. Vaak weet jouw ondernemer precies wat deze voorschriften zijn voor jouw situatie en zal hij ervoor zorg dragen dat de werkzaamheden conform de regels plaatsvinden. Toch kan het geen kwaad om je ook zelf eens hierin te verdiepen.

Het Bouwbesluit en dakkapellen

Het is zo dat de meeste ondernemers volledig op de hoogte zijn van de informatie in het Bouwbesluit, maar het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning dat hieraan wordt voldaan. Of je wel of geen vergunning nodig hebt voor je dakkapel, staat hier los van. De regels in het Bouwbesluit hebben te maken met veiligheid, gebruikerscomfort, het milieu en gezondheid. Ben je ge√Įnteresseerd, dan kan je gemeente, aannemer of adviseur je hier meer over vertellen.

Andere wettelijke verplichtingen

Naast het Bouwbesluit zijn er ook regels vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek wat betreft Burenrecht. Deze regels zijn geformuleerd om conflictsituaties te voorkomen en voor de meeste mensen is dit vanzelfsprekend. Bij het aanleggen van een dakkapel, maar ook in het geval van andere verbouwingen is het niet meer dan normaal dat je de buren hierover inlicht, zowel over je algemene plannen als over de tijdsindeling.

Wel of geen vergunning?

Als je dakkapel niet aan een aantal regelgevingen voldoet, zal je een vergunning moeten aanvragen. Deze voorschriften hebben vooral te maken met afmetingen, het model en de plaatsing van de dakkapel. Wil je een dakkapelmodel met een schuin dak, dan is een vergunning bijvoorbeeld verplicht. Ook als je de dakkapel aan de voorkant van je huis wilt plaatsen heb je een vergunning nodig. Je doet er dus goed aan je in deze informatie te verdiepen, zodat je zeker weet dat jouw nieuwe dakkapel aan alle wettelijke voorschriften voldoet.