Checklist dakkapel plaatsen

Ben je van plan een dakkapel te laten plaatsen, dan komt er veel op je af. Hier vind je een handige checklist die je kunt gebruiken om wat orde te scheppen en de mogelijkheden op een rijtje te zetten.

De dakkapel zelf

Het eerste dat je moet doen is bepalen wat de afmetingen, het materiaal, het glas, de ramen en de productiewijze worden van de dakkapel. Qua materiaal heb je doorgaans de keuze uit hout, polyester en kunststof, ieder met eigen kenmerken en voor- en nadelen. Welk type glas wil je plaatsen? Hoogrendementsglas, dubbel glas, veiligheidsglas, zonwerend glas, er is van alles mogelijk. Je kunt ook de ramen kiezen, van vaste ramen, tot valramen tot draai/kiepramen en als laatste kun je de dakkapel op maat laten maken of prefab bestellen.

Het dak

Ook wat betreft het dak heb je verschillende keuzes. Wil je een plat dak of een schuin dak? Welke bedekking wil je? EPDM en Bitumen zijn gangbaar voor platte daken en in het geval je een schuin dak kiest wil je waarschijnlijk dezelfde bedekking als je huidige dak. Dit kunnen zijn dakpannen, leien of riet

De vergunning

Je weet hoe je dakkapel eruit komt te zien, nu is het tijd om te kijken of hier een vergunning voor nodig is. Hier zijn verscheidene richtlijnen voor, vooral te maken met de plaatsing, het model en de afmetingen van de dakkapel. Heb je deze nodig, dan is het tijd om de aanvraag in te dienen.

Het Bouwbesluit

Je hebt het ontwerp en de vergunning, nu is het tijd om te kijken of jouw verbouwing voldoet aan de regels in het Bouwbesluit. Dit kun je achterhalen via je gemeente, je aannemer of je adviseur.

De buren

Je bent ook wettelijk verplicht de buren in te lichten. Dit wordt vermeld in het Burgerlijk Wetboek en is omdat je overlast gaat veroorzaken. Om conflicten te voorkomen, is het belangrijk dat je vertelt over je plannen, een tijdsschema en hoe je de overlast tot een minimum zal houden.