Dakbedekking

Ben je van plan een nieuwe dakkapel te plaatsen, dan kom je voor een groot aantal keuzes te staan. Zo zijn er de afmetingen, het ontwerp, het materiaal, de ramen, maar ook de dakbedekking. Het soort dakbedekking dat je kiest voor je dakkapel is afhankelijk van het soort dak. Heb je een plat dak, dan zijn Bitumen of EPDM de meest voorkomende keuzes. Voor een schuin dak worden dakpannen, leien, riet of zink veel gebruikt.

Dakbedekking voor een dakkapel met een plat dak

Op platte daken wordt vaak of Bitumen of EPDM gebruikt. Andere mogelijkheden zijn PVC of polyester. Bitumen is erg makkelijk voor daken met een afwijkende vorm omdat het flexibel is. Bitumen vandaag de dag heeft een levensduur van rond de 25 jaar, maar heeft als nadeel dat het gevoelig is voor Uv-stralen. EPDM, daarentegen, krijgt steeds meer de voorkeur, omdat dit die problemen niet heeft. Het is sterk en elastisch en kan daarom aanzienlijke verschillen in temperatuur goed weerstaan. Ook is het milieuvriendelijker dan Bitumen en kan een dak met EPDM zo rond de 40 jaar meegaan.

Dakbedekking voor een dakkapel met een schuin dak

Een schuin dak kun je in principe hetzelfde afdekken als je bestaande dak. Daarmee schep je eenheid aan de buitenkant. Het is belangrijk dat de hoek van het dak goed is, zodat water netjes weg kan lopen. Dakpannen zijn een veel gekozen optie. Deze zijn erg effectief en kunnen zeker 60 jaar meegaan. Voor oudere huizen of moderne bouwprojecten is zink een optie, ook voor platte daken. Zink is buigzaam, onderhoudsarm en heeft een levensduur van gemiddeld 40 jaar. Voor een authentieke uitstraling zijn leien zeer geschikt. Deze hebben veelal dezelfde kwaliteiten als dakpannen, maar zorgen voor een ander uiterlijk. En heb je zelf een rieten dak, dan kun je je dakkapel ook met riet laten bedekken. De uiteindelijke keuze die je maakt zal worden bepaald door je budget en het uiterlijk van je dakkapel. Laat je goed informeren alvorens je een beslissing maakt.