Dakkapel bouwen

Dakkapellen kunnen veel waarde toevoegen aan een huis. Zowel financieel als op het gebied van wooncomfort. Een vaak donkere zolder wordt weer leefbaar, doordat lucht en licht binnen kunnen komen. Je creëert ook extra ruimte en een schitterende plek voor bijvoorbeeld een bureau, een zit gedeelte, een bed of een bad. Er komt veel kijken bij het bouwen van een dakkapel, niet alleen qua organisatie, maar ook qua regelgeving. Hier kan je lezen welke regels dit zijn.

Wel of geen vergunning?

Het is mogelijk om vergunningsvrij een dakkapel te bouwen. Deze moet zich dan aan de achterkant, of de zijkant van het huis bevinden en mag niet uitkijken op een openbaar groengebied of openbare weg. Daarnaast zijn er regels wat betreft de afmetingen en het model. De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75 meter en moet minstens 0,5 meter van de boven- en zijkanten van het dak zijn verwijderd. Aan de onderkant is dit tussen de 0,5- en 1 meter. Als je dakkapel aan deze eisen voldoet, en het heeft een plat dak, dan kan je €400 besparen voor een vergunning.

Regels met betrekking tot Welstand

Heb je wel een vergunning nodig, dan krijg je ook te maken met de Welstandscommissie van je gemeente. Deze kijken naar het ontwerp en beslissen of de dakkapel in het uiterlijk van de straat of wijk past. Vinden ze dat jouw ontwerp te anders is van zijn omgeving, dan kunnen ze de vergunning afslaan.

Burenrecht en Bouwbesluit

Daarnaast wordt in het Burgerlijk Wetboek ook aandacht besteedt aan het burenrecht. Dit beschermt iedereen van te veel overlast. De bouwwerkzaamheden kunnen tot overlast zorgen bij omringende huizen en erven. Licht dus altijd je buren in van je plannen, geef ze een tijdschema en laat ze weten wat je eraan doet om de overlast zo laag mogelijk te houden. Het Bouwbesluit bevat technische richtlijnen waaraan elk nieuw gebouw en verbouwing aan moet voldoen. Bespreek dit met je leverancier; deze zou volledig op de hoogte moeten zijn van deze regels.