Dakkapel bouwvergunning

Een dakkapel is een schitterende toevoeging aan je huis. Niet alleen zal dit je huisprijs omhoog brengen, maar het zal ook licht en ruimte toelaten in een anders vaak donkere zolder of kamer. Dakkapellen kun je krijgen van verschillende materialen, afmetingen en ontwerpen, maar wat veel mensen niet weten is dat je in bepaalde gevallen een bouwvergunning nodig zal hebben om dit te kunnen verwezenlijken. Of je deze vergunning nodig hebt wordt vooral bepaald door de afmetingen, het model en de plek waar je de dakkapel wilt plaatsen.

Wel of geen vergunning voor een nieuwe dakkapel?

Het laten aanleggen van een dakkapel heeft veel toegevoegde waarde. Zo kan het licht brengen in een anders donkere zolder en de ruimte leefbaar maken, een kamer uitbreiden en extra ruimte scheppen en natuurlijk voegt het waarde toe aan de prijs van je huis. In sommige gevallen is het echter nodig om een vergunning aan te vragen, voordat je kunt overgaan op de werkzaamheden. Hier lees je wat hiervoor de voorwaarden zijn.

De plaatsing van de dakkapel
Je kunt dakkapellen aanleggen aan de voor-, achter- of zijkanten van je huis. Wil je de voorkant hiervoor gebruiken, dan heb je altijd een vergunning nodig, maar wordt de dakkapel aan de achterkant geplaatst, dan niet. Aan de zijkanten is het van belang of de dakkapel grenst aan een openbaar groengebied of een openbare weg. Is dit niet het geval, dan kan de dakkapel vergunningsvrij worden geplaatst.

Het model
Wil je een dakkapel met een schuin dak? Dan heb je een vergunning nodig. Ook als de zijkanten open zijn en je hier doorheen kunt kijken, zal je deze vergunning eerst moeten aanvragen. Modellen met een plat dak en dichte zijkanten hebben dit niet nodig. Wat betreft de plaatsing zijn dakkapellen aan de zijkant en achterkant van het huis vergunningsvrij, mits ze niet aan de openbare weg of een groengebied grenzen. Voor een dakkapel aan de voorkant van je huis heb je wel een vergunning nodig.

Wat betreft de afmetingen van de dakkapel is de hoogte van belang. Wil je graag hoger bouwen dan 1,75 meter, dan kan dit niet vergunningsvrij. Aan de zijkanten en vanaf de nok moet 50 centimeter dak zichtbaar zijn. In het geval je in een rijtjeshuis woont is dit tot de scheidingsmuur met de buren. De onderkant van de dakkapel mag tussen de 50 centimeter en 1 meter van de onderkant van het dak verwijderd zijn. Val je binnen deze criteria? Dan kan de dakkapel zonder vergunning worden gebouwd. En aangezien een vergunning €400 kan kosten, zijn dit uitgaven die je waarschijnlijk liever bespaard.

De enige afmeting van de dakkapel zelf die verschil maakt in het wel of niet nodig hebben van een vergunning is de hoogte. Deze mag de 1,75 meter niet overschrijden. Daarnaast zijn de omringende afstanden van belang. De kapel mag niet dichter dan 0,5 meter bij de randen van je dak komen, dus de nok en de zijkanten. Woon je in een rijtjeshuis, dan is dit de plek waar de scheidingsmuur met de buren begint. Aan de onderkant moet de dakkapel tussen 0,5 meter en 1 meter van de dakrand verwijderd zijn.

Bespaar op vergunningskosten

    Voor een bouwvergunning betaal je gemiddeld €400. Is het voor jou mogelijk om binnen de bovenstaande richtlijnen te blijven, dan spaar je dat geld uit en kun je meteen beginnen met bouwen. Is dit niet het geval, dan kunnen de werkzaamheden pas beginnen als je de vergunning binnen hebt.

Gratis offertes aanvragen