Dakkapel plaatsen

Ben je van plan een dakkapel te plaatsen, dan zal er een boel informatie op je afkomen. Hoeveel ben je kwijt? Welke materialen kun je het beste gebruiken? Heb je een vergunning nodig? Dit zijn vragen die ongetwijfeld in je hoofd zijn opgekomen. De antwoorden vind je hier.

Tip: Het vergelijken van offertes loont de moeite. Klik hier voor meer informatie.

Prijzen per type dakkapel

De prijs voor een nieuwe dakkapel is afhankelijk van een groot aantal factoren.Zo is het materiaal, de afmetingen en de vormgeving. Voor een dakkapel van 2,50 meter breed en een plat dak betaal je tussen de €3600 en €3900. Ben je echter van plan om een dakkapel met een schuin dak aan te schaffen, dan beginnen deze prijzen rond de €4000. Ook de ramen die je kiest hebben invloed (draai/kiepramen kosten meer dan vaste ramen of valramen), de glassoort en het soort dakbedekking.

Prijsverschil materialen
Je kunt de meeste dakkapellen vinden van hout of van kunststof. Hout geeft een natuurlijker en knusser uiterlijk en is ook goedkoper. Maar hout is wel erg intensief en duur om te onderhouden. Kunststof, daarentegen, gaat langer mee, heeft nauwelijks onderhoud nodig en isoleert beter. Het kan echter wel een bepaalde uitstraling missen zoals hout dat wel heeft.

De dakkapel prijzen verschillen per soort. In het onderstaande schema kun je per type zien wat de kosten zijn.

Soort dakkapel Prijzen prefab Prijzen traditioneel
Polyester dakkapel Start vanaf 4200 euro n.v.t.
Kunststof dakkapel Start vanaf 3600 euro Start vanaf 4500 euro
Houten dakkapel Start vanaf 3100 euro Start vanaf 4100 euro

*De bovengenoemde prijzen zijn incl. plaatsing.

Hoe wordt een prefab dakkapel geplaatst?

Een dakkapel kun je het beste laten plaatsen door een specialist. Het is belangrijk dat de plaatsing op een goede en veilige manier gebeurt. Voor dat je een dakkapel laat plaatsen moet de leverancier eerst gaan meten hoe groot de dakkapel wordt. Hierna wordt de prefab dakkapel geproduceerd in een fabriek. Vervolgens wordt deze dakkapel met behulp van een hijskraan op het dak gemonteerd.Als je gekozen hebt voor volledig aftimmeren, wordt de dakkapel volledig afgewerkt.

Hoe wordt een traditionele dakkapel geplaatst?

Wanneer je hebt gekozen voor de traditionele variant, dan wordt de dakkapel ter plekke op het dak gebouwd. Eerst maakt het bouwbedrijf een uitsparing in je dak. Vervolgens wordt er een passende constructie aangebracht op het dak. Daarna zorgt men dat het dak zo snel mogelijk waterdicht wordt. Dit wordt gedaan door het dak af te dekken met een zeil. Ondertussen wordt de dakkapel goed geïsoleerd tegen de kou. Uiteindelijk worden alle onderdelen, zoals het raam, het kozijn en de zijwangen gemonteerd en afgewerkt. De plaatsing van een traditionele dakkapel is veel arbeidsintensiever,hierdoor kan de plaatsing enkele weken in beslag nemen.

Afwerking dakkapel

Na de plaatsing kun je de binnenzijde van je dakkapel laten afwerken door een specialist. Zo kun je de zijkanten en het plafond van je slaapkamer of werkruimte op een professionele manier laten afwerken door een vakman. Zo kun je bijvoorbeeld de ruimte voorzien van gipsplaten en een vensterbank. Hiernaast kun je de gewenste plekken, zoals de zijkanten en kozijnen verfraaien door te schilderen. Natuurlijk moet je rekening houden dat deze werkzaamheden extra tijd in beslag neemt.

Controle na het plaatsen

Na de plaatsing van je dakkapel is het belangrijk om alles even goed te controleren. Zodat je kunt zien of alles volgens de afspraken is gebeurd. Je kunt er ook voor kiezen om de na controle door een bevoegde instantie in te schakelen voor een bouwkundige keuring. Na de keuring ontvang je een rapport die eventueel kan dienen als juridische bewijs bij gebreken. Ook kun je ervoor kiezen om samen met de dakkapellen specialist een controle rondje te houden. Controleer dan de ramen, ventilatieroosters en de plekken van afwerking. Soms kunnen dingen anders zijn dan afgesproken. Indien er afwijkingen zijn bespreek dit gelijk met de specialist. 

Wel of geen vergunning nodig?

Als laatste zijn er situaties waarin je een vergunning zal moeten aanvragen voordat je je dakkapel kunt gaan bouwen. Deze hebben te maken met de afmetingen, het model en de plaatsing. Zo zal je voor dakkapellen aan de voorkant en dakkapellen die aan een openbare weg of groengebied grenzen een vergunning aan moeten vragen. Een dakkapel met een schuin dak heeft altijd een vergunning nodig, en als de zijkanten doorzichtig zijn, idem dito. Ook de afmetingen zijn specifiek, de kapel mag bijvoorbeeld niet hoger zijn dan 1,75 meter. Je doet er verstandig aan dit eerst grondig uit te zoeken. Wil je meer weten over dakkapel vergunning? Lees verder op deze pagina.

Informatie