Dakkapel vergunningsvrij

Voor het plaatsen van een dakkapel heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Zo’n vergunning kost rondom de €400 en dit is dus niet altijd noodzakelijk. Door je aan een aantal regels te houden kun je dit bedrag besparen. Daarnaast bespaar je tijd, administratief werk en kun je direct overgaan tot de werkzaamheden. De plaatsing en de afmetingen van de dakkapel zijn hierin de grootste bepalende factoren, maar het is altijd verstandig bij jouw gemeente na te vragen wat de precieze regels zijn.

  • De plaatsing en het model

Een dakkapel aan de zijkant en aan de achterkant van je huis zijn vrijwel altijd vergunningsvrij. In het geval je aan de zijkant wilt bouwen, mag de dakkapel niet grenzen aan een openbare weg of groengebied. Daarnaast mag je een dakkapel met een schuin dak nooit vergunningsvrij plaatsen, zorg dus dat het model een plat dak heeft en dat de zijkanten niet doorzichtig zijn.

  • De afmetingen

Ook de afmetingen bepalen of je wel of niet een vergunning nodig hebt. Als jouw dakkapel binnen de volgende afmetingen valt heb je deze niet nodig. De hoogte moet lager of gelijk zijn aan 1,75 meter. Om de dakkapel heen moet meer dan 0,5 meter vrij zijn, dus van de nok en van de zijkanten van het dakoppervlak. In het geval je een rijtjeshuis hebt, moet dit 0,5 meter zijn vanaf waar het dak van de buren begint. Aan de onderkant moet de dakkapel tussen de 0.5- en 1 meter boven de dakvoet worden geplaatst.

  • Verdere regels

Naast het bovenstaande, zijn er een aantal regels die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Deze beschrijven de technische eisen en worden door de ondernemer in acht genomen. Ook is er het burenrecht in het Burgerlijk Wetboek. Dit zijn vooral vanzelfsprekende regels die te maken hebben met het vermijden van conflicten door bijvoorbeeld werkoverlast. Licht je buren dus altijd op een nette manier in over je plannen en over de tijdsindeling van de werkzaamheden

*Vergelijk offertes en vind de beste leveranciers uit je regio