Mileuvriendelijk verbouwen

Elke vorm van verbouwen heeft een impact op het milieu, ook dat van een dakkapel. Er zijn echter manieren waarop je er zorg voor kan dragen dat je hiermee het milieu minimaal belast. Aan het bouwen zelf is weinig te doen, behalve een plaatselijke specialist in te schakelen, zodat er niet te veel kilometers gemaakt hoeven te worden. Daarnaast is het mogelijk om een aantal beslissingen te nemen waardoor je een steentje bijdraagt aan een beter milieu.

Het materiaal
Kies voor een materiaal dat duurzaam is. Dat betekent dat het goed isoleert, het laag in onderhoud is, het lang meegaat en kan worden hergebruikt. Kunststof is hier ideaal voor en voldoet aan al deze voorwaarden, maar een natuurlijk product zoals hout komt ook in de buurt. Als je zeker wilt weten dat jouw materialen op een duurzame manier worden gegroeid of geproduceerd, dan kan je letten op een aantal keurmerken. Voor hout zijn dit het FSC- en PEFC-keurmerk en voor kunststof is dit Milieukeur, EU Ecolabel of Swan.

De isolatie
Door er zorg voor te dragen dat je dakkapel goed isoleert, zal je minder warmte verliezen en dus minder hard hoeven te stoken om dezelfde temperatuur te handhaven. Kunststof heeft een uitstekende isolatiewaarde en hout goed. Als je minder stookt, zal je minder brandstof nodig hebben, waardoor je CO2-uitstoot en je energierekening naar beneden gaat. Combineer je materiaal dus altijd met hoogrendementsglas en overweeg om je gehele dak te isoleren terwijl je met de werkzaamheden bezig bent. Je zal dit geld binnen een paar jaar hebben terugverdiend op de stookkosten.

Werkafval scheiden
Waar gebouwd wordt is ook vaak veel afval. Dit afval kan je scheiden waarna het kan worden gerecycled. Dit is echter iets dat je met je aannemer moet bespreken, omdat deze hier het overzicht over heeft. Van alle bouwmaterialen die gerecycled worden, kunnen sommige zelfs tot 90 procent worden hergebruikt. Dit en de bovenstaande tips brengen je dichter bij een milieuvriendelijke verbouwing.

Tips over dakkapel vergunning:

  1. Dakkapel vergunning aanvragen
  2. Richtlijnen vergunningsvrij dakkapel plaatsen
  3. Dakkapel vergunningsvrij