Omgevingsloket

Iedereen die een dakkapel wil laten plaatsen kan te maken krijgen met het aanvragen van een vergunning. Dit is niet altijd nodig, echter in scenario’s waar je dakkapel het uiterlijk van je straat veranderd, of niet voldoet aan bepaalde afmetingen, moet je hier al gauw aan geloven. Deze vergunning kun je online aanvragen bij het omgevingsloket. Dit is een stuk makkelijker dan naar het gemeentehuis gaan en geeft je de tijd om alle formulieren digitaal te verzamelen en op te sturen.

Wel of geen vergunning nodig?

De meest voorkomende redenen waarom je een vergunning nodig hebt voor een dakkapel zijn omdat het aan de voorkant van de straat zou worden geplaatst of omdat het aan de zijkanten grenst aan een openbare weg of openbaar groen. Aan de achterkant van je huis is de dakkapel bijna altijd vergunningsvrij, maar zijn er wel een aantal vereisten wat betreft afmetingen. Wil je graag een dakkapel met een schuin dak of met doorzichtige zijkanten, dan heb je ook een vergunning nodig.

Het aanvraagproces

Door met je DigiD in te loggen bij het omgevingsloket, kun je de procedure starten. Je zal een aantal formulieren moeten bijleveren, zoals de bouwtekeningen en eventuele foto’s van je woning. Deze informatie voeg je bij je aanvraag en de gemeente heeft 8 weken de tijd om hier een antwoord op te geven. Tijdens deze 8 weken wordt jouw ontwerp vergeleken met de eisen die zijn vastgelegd in het Bestemmingsplan, de Welstandsnota en het Bouwbesluit. Voldoet jouw aanvraag hieraan, dan zal je de vergunning zonder problemen krijgen. Na het besluit hebben je buren nog 6 weken de tijd om bezwaar in te dienen en daarna heeft de gemeente 6 weken de tijd om hierop te antwoorden. Realistisch gezien kun je dus pas 20 weken nadat je de succesvolle applicatie hebt opgestuurd beginnen met de werkzaamheden.

Bespaar nu geld en vraag gratis offertes aan!