Omgevingsvergunning

Het kan zijn dat je een omgevingsvergunning, ook wel bouwvergunning genoemd, nodig hebt voor het bouwen van een nieuwe dakkapel. Dit wordt bepaald door de plaatsing op het huis en op het dak zowel als bepaalde kenmerken in het model. Het is zeker mogelijk een dakkapel vergunningsvrij te bouwen, maar dan moet hij voldoen aan een aantal voorwaarden. Je bespaart daar echter wel gemiddeld €400 mee.

1.De plaatsing op het huis

Een dakkapel kan aan de voor-, zij- en achterkant van je huis worden geplaatst. Ben je van plan dit aan de voorkant te doen, dan zal je automatisch een vergunning nodig hebben. Aan de achter- en zijkant niet, tenzij je dakkapel aan een openbare weg of openbare groenzone grenst.

2.De plaatsing op het dak

Ook op het dak zelf zijn er regels. Zo mag de hoogte van de dakkapel de 1,75 meter niet overschrijden. Aan de zijkanten en aan de bovenkant moet hij 0,5 meter of meer van de nok en van de randen af gepositioneerd worden. Heb je een rijtjeshuis dan is dit de plek waar de muur van de buren begint. Aan de onderkant moet dit tussen de 0,5- en 1 meter zijn. Voldoet jouw dakkapel aan deze eisen en afmetingen, dan heb je geen vergunning nodig.

3.Het ontwerp van de dakkapel

Er zijn enkele voorwaarden wat betreft het model zelf. Als je een dakkapel met een schuin dak hebt ontworpen, of de zijkanten zijn doorzichtig, dan heb je een vergunning nodig om deze te plaatsen.

4.Het aanvragen van de vergunning

Het aanvragen van de vergunning is niet moeilijk. Je doet dit bij de gemeente en je kunt van tevoren online bekijken welke formulieren je hierbij moet inleveren. Daarna zal je binnen 8 weken horen of je de vergunning wel of niet gekregen hebt. Tijdens deze periode wordt je ontwerp gekeurd op de voorschriften die staan in de Welstandsnota, het Bouwbesluit en het Bestemmingsplan.

Vraag gratis en vrijblijvende offertes aan.