Procedure gemeente

Een bouwvergunning dakkapel aanvragen bij de gemeente; wat is de procedure?

Het plaatsen van een dakkapel aan je huis is om vele redenen een goed idee. Zo zal je een misschien donkere en ongebruikte zolder leefbaar kunnen maken, zodat je een extra verdieping toevoegt aan je huis. Of je creëert ruimte en licht in een voorheen kleine zolderkamer. Daarnaast zal je ook waarde toevoegen aan je huis door het plaatsen van een dakkapel. Toch is het niet zo simpel als het lijkt, want in vele gevallen heb je hier een vergunning voor nodig.

  • Wanneer is een vergunning noodzakelijk? Je zal een vergunning voor je dakkapel aan moeten vragen als hij aan de voorkant van je huis zal komen, als hij een schuin dak heeft en/of doorzichtige zijkanten. Aan de zijkant van je huis is het bouwen veelal vergunningsvrij tenzij het aan een openbare weg grenst of openbaar groen. Een dakkapel aan de achterkant van je huis dient alleen aan bepaalde afmetingen te voldoen om vergunningsvrij te zijn.
  • Hoe gaat dit te werk? Als jouw ontwerp een vergunning nodig hebt, dan zal je dit aan moeten vragen bij je gemeente. Je kunt dit zelf doen, maar soms wil de dakkapelleverancier dit ook voor je doen. Wil je graag online je aanvraag indienen, dan kun je naar het omgevingsloket. Als alternatief kun je altijd zelf naar het gemeentehuis gaan en daar de aanvraag indienen. De gemeente heeft daarna 8 weken om te reageren.

Het Bouwbesluit, de Welstandsnota en het Bestemmingsplan

Een succesvolle aanvraag voldoet aan de eisen die zijn vastgelegd in de drie bovenstaande documenten. Het Bouwbesluit zorgt ervoor dat alles technisch in orde is, de Welstandsnota kijkt of het ontwerp past in het uiterlijk van je straat en het Bestemmingsplan is erom te controleren of jouw plannen conform zijn met wat de gemeente voor jouw grond in gedachten heeft. Deze documenten kun je van tevoren in het gemeentehuis inzien, zodat je alvast een kleine inschatting kunt maken van je kansen.

Meer info: