Procedure gemeente

Het plaatsen van een dakkapel aan je huis is om vele redenen een goed idee. Zo zal je een misschien donkere en ongebruikte zolder leefbaar kunnen maken, zodat je een extra verdieping toevoegt aan je huis. Of je creëert ruimte en licht in een voorheen kleine zolderkamer. Daarnaast zal je ook waarde toevoegen aan je huis door het plaatsen van een dakkapel. Toch is het niet zo simpel als het lijkt, want in vele gevallen heb je hier een vergunning voor nodig.

Wanneer is een vergunning noodzakelijk? Je zal een vergunning voor je dakkapel aan moeten vragen als hij aan de voorkant van je huis zal komen, als hij een schuin dak heeft en/of doorzichtige zijkanten. Aan de zijkant van je huis is het bouwen veelal vergunningsvrij tenzij het aan een openbare weg grenst of openbaar groen. Een dakkapel aan de achterkant van je huis dient alleen aan bepaalde afmetingen te voldoen om vergunningsvrij te zijn.

Omgevingsvergunning aanvragen voor je dakkapel

Wil je binnenkort een dakkapel plaatsen aan de voorzijde of zijkant van je dak? Of woon je in een monumentale woning? Dan is de kans hoog dat je een omgevingsvergunning moet aanvragen bij je eigen gemeente. Op deze manier wilt de gemeente het straatbeeld beschermen tegen niet passende bouwwerken.

Procedure omgevingsvergunning

Er geldt een standaard procedure voor het aanvragen van een vergunning. Als je een omgevingsvergunning wilt aanvragen, zul je de volgende stappen moeten doorlopen.

 1. Aanvragen omgevingsvergunning
  Hoe gaat dit te werk? Als jouw ontwerp een vergunning nodig hebt, dan zal je dit aan moeten vragen bij je gemeente. Je kunt dit zelf doen, maar soms wil de dakkapelleverancier dit ook voor je doen. Wil je graag online je aanvraag indienen, dan kun je naar het omgevingsloket. Als alternatief kun je altijd zelf naar het gemeentehuis gaan en daar de aanvraag indienen. De gemeente heeft daarna 8 weken om te reageren.

  Tip: Een succesvolle aanvraag voldoet aan alle eisen die vermeld zijn op de website omgevingsloket.nl. Het Bouwbesluit zorgt ervoor dat alles technisch in orde is, de Welstandsnota kijkt of het ontwerp past in het uiterlijk van je straat en het Bestemmingsplan is erom te controleren of jouw plannen conform zijn met wat de gemeente voor jouw grond in gedachten heeft. Deze documenten kun je van tevoren in het gemeentehuis inzien, zodat je alvast een kleine inschatting kunt maken van je kansen.

 2. Is je aanvraag voor de omgevingsvergunning compleet?
  Als je aanvraag compleet is krijg je dit te horen van je gemeente. Mocht het zo zijn dat je nog stukken moet inleveren, dan krijg je dit schriftelijk te horen. Hierbij krijg je ook te horen binnen welke termijn je de ontbrekende stukken moet aanleveren.

 3. Beoordeling aanvraag omgevingsvergunning
  Je aanvraag wordt beoordeelt op basis van alle regels uit het bestemmingsplan, de voorschriften uit de bouwverordering en volgens de criteria uit de welstandsnota. Bovendien word je plan ook nog eens getoetst aan de technische eisen uit het bouwbesluit. Hierbij kun je denken aan brandveiligheid en ventilatie.

 4. Oordeel omgevingsvergunning dakkapel
  Je krijgt binnen 8 weken te horen of je een omgevingsvergunning ontvangt. Mocht het zo zijn dat je nog extra stukken moet aanleveren bij de gemeente, dan moet je rekening houden met extra tijd die er nog bij komt. Bij complexe vergunningsaanvragen kan de gemeente de beoordelingstermijn met maximaal 6 weken verlengen.

Wel of geen vergunning?

In sommige gevallen heb je geen vergunning nodig. Wil je weten wanneer je wel of geen vergunning moet aanvragen? Voor meer informatie kijk dan op pagina vergunningsvrij.

Meer info: