Ramen en kozijnen in dakkapel

Als je een nieuwe dakkapel laat plaatsen, dan is één van de keuzes die je moet maken het soort ramen en kozijnen dat je laat plaatsen. Het kan ook zijn dat deze aan vervanging toe zijn, of dat je een betere isolatie wilt bewerkstelligen. Hoe dan ook, je hebt een aantal keuzes als het tijd is voor nieuwe raamkozijnen in je dakkapel. De grootste keuzes zijn het materiaal en het soort raam dat je plaatst.

Het materiaal

Ramen voor dakkapellen bestaan meestal uit kunststof, hout of aluminium. Het materiaal dat je kiest is afhankelijk van je persoonlijke smaak en je budget. Kunststof is het goedkoopste en het makkelijkste, omdat het weinig onderhoud nodig heeft en duurzaam is. Hout geeft een knus en natuurlijk uiterlijk, maar moet wel goed onderhouden worden, anders is de levensduur aanzienlijk korter. Aluminium zorgt voor een modern uiterlijk. Zoek je echter het materiaal met de beste isolerende mogelijkheden, dan is kunststof een goede keuze. In combinatie met HR++ glas (dit is vaak standaard) kan er nauwelijks nog warmte verloren gaan.

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten ramen en combinaties van die ramen. De meest gangbare types zijn vaste ramen, draai/kiepramen en valramen. Vaste ramen kunnen niet open, valramen open je door ze te kantelen en draai/kiepramen kun je op twee manieren openen, door ze te kiepen en door ze te draaien. Een combinatie van draai/kiepramen met vaste ramen is het meest gangbare.

Eventuele extra’s

Ook is het mogelijk deze ramen uit te breiden met extra opties. Denk hierbij aan rolhorren of rolluiken, om insecten buiten te houden of om extra veiligheid te creëren. Een ventilator is vaak een goed idee, vooral als je goed isolerende kozijnen en glas kiest. Goede ventilatie van een ruimte zorgt voor minder condensatie en gezonde lucht. Met de juiste raamkozijnen in jouw dakkapel verlicht je de ruimte en verbeter je het binnenklimaat.

Ontdek meer informatie over dakkapellen