Regelgeving

Wil je een dakkapel laten plaatsen, dan zal je te maken krijgen met een aantal regelgevingen. Zo is er het Burenrecht, de regels omtrent de Welstand, het Bouwbesluit en het wel of niet moeten aanvragen van een vergunning. Het is zeer verstandig om je hier enigszins in te verdiepen voordat je overgaat tot de aankoop en plaatsing van je dakkapel. Zo voorkom je dat je tijdens of na het plaatsen voor ongewenste verrassingen komt te staan.

De regels omtrent plaatsing

Als je rekening houdt met een aantal regels kun je een dakkapel laten plaatsen zonder een vergunning hiervoor aan te vragen. Hierbij moet je wel letten op de positie van de dakkapel. Bovendien gaan we er vanuit dat je huis geen monument is, en daarnaast continu wordt bewoond. Verder om je dakkapel vergunningsvrij te mogen plaatsen moet je je wel aan een de onderstaande punten houden.

1.Maten
Als je een dakkapel zonder vergunning wilt laten bouwen, moet je rekening houden met de onderstaande maten.

 • Hoogte mag maximaal 1,75 meter zijn
 • Onderkant moet tussen de 0,5 meter en 1 meter boven de dakvoet zijn
 • Bovenkant moet minimaal 0,5 meter onder de nok zijn
 • Zijkanten moeten minimaal 0,5 meter van zijkanten van het dakvlak zijn
 • Bij rijtjeshuizen moeten de zijkanten minimaal 0,5 meter van woningscheidende wand zijn.

2.Plaatsing
Wil je aan de achterkant of de zijkant van je huis plaatsen dan hoef je geen vergunning aan te vragen. Als je aan de zijkant van je huis wilt laten bouwen kan dit ook vergunningsvrij, maar dan moet je huis niet aan een openbare plek liggen, zoals een bos of weg.

3.Model
Als je in aanmerking wilt komen voor vergunningsvrij bouwen, dien je te kiezen voor een dakkapel met platte dak en transparante zijkanten.

Het Burenrecht

In het Burgerlijk Wetboek wordt het Burenrecht omschreven. Dit Civiele Recht beschermt eenieder tegen hardnekkige overlast van de mensen die om je heen wonen. Jij zal door het plaatsen van je dakkapel overlast veroorzaken, waardoor je buren dit recht kunnen gebruiken. Licht dus altijd je buren in van je plannen, laat ze weten hoe jij de overlast zult minimaliseren en vertel ze over het tijdschema van de werkzaamheden.

Wel of geen vergunning?

In sommige gevallen zal je een vergunning nodig hebben voor het plaatsen van je dakkapel. Als deze zich aan de voorkant van je huis bevindt, of aan een openbare weg of openbaar groengebied bijvoorbeeld. Ook zijn er enkele reglementen wat betreft de afmetingen van je dakkapel en het model waardoor je een vergunning nodig kunt hebben. Deze moet je dan eerst toegewezen krijgen, voordat je mag overgaan op de werkzaamheden.

De Welstandscommissie

Als je wel een vergunning nodig hebt, gaat ook de Welstandscommissie naar je ontwerp kijken. Vinden zij dat het niet past in de wijk of de straat, dan kunnen ze de vergunning weigeren. De Welstandscommissie zorgt ervoor dat nieuwe gebouwen en verbouwingen worden gedaan conform het straatbeeld.

Het Bouwbesluit

Naast het bovenstaande, zijn er ook regels vastgelegd in het Bouwbesluit. Dit zijn technische voorschriften over onder andere veiligheid, gebruikersvriendelijkheid en isolatiewaarden. Je aannemer zou hier compleet van op de hoogte moeten zijn, maar je kunt je hier uiteraard ook zelf in verdiepen. Het is immers altijd beter om goed voorbereid aan een grote klus te beginnen.

Voordelig dakkapel plaatsen

Vergunningsvrij dakkapel laten plaatsen is zeer voordelig, zo hoef je geen geld neer te tellen voor een bouwvergunning. Bovendien hoef je ook niet op het antwoord van de gemeente te wachten. Je kunt op iedere gewenst moment starten met de bouw van je dakkapel, omdat je niet verplicht bent om een vergunning aan te vragen, zo hoef je dus ook niet op het antwoord van je gemeente te wachten. Het extra geld wat je hierdoor bespaart kun je eventueel uitgeven aan extra opties, zoals een rolluik of knieschot.

Vergelijk prijzen

Wil je binnenkort een dakkapel laten plaatsen? Vergelijk eerst alle dakkapel specialisten uit je regio voordat je een keuze maakt. De prijzen kunnen per leverancier behoorlijk verschillen. Je kunt hier gratis offertes aanvragen van de beste dakkapel specialisten uit je omgeving. De offertes ontvang je razend snel binnen 2 dagen in huis, zo kun je de voordeligste specialist selecteren die jouw huis kan voorzien van een mooie dakkapel. Alle offerte aanvragen zijn vrijblijvend en gratis, dus er zijn geen verborgen kosten aan verbonden.

Voor meer info bekijk de onderstaande pagina’s.

 1. Dakkapel Bouwen
 2. Dakkapel Plaatsen
 3. Dakkapel Inrichten
 4. Maatwerk Dakkapel
 5. Duurzame Dakkapellen
 6. Dakkapellen Specialist