Richtlijnen vergunningsvrij dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel verandert het uiterlijk van je huis en soms ook dat van openbare plaatsen. Om deze redenen heb je in enkele gevallen een vergunning nodig voor het plaatsen van je dakkapel. Deze vergunning vraag je aan bij de gemeente en je betaalt hier gemiddeld €400 voor. Het is echter mogelijk om je dakkapel vergunningsvrij te plaatsen, mits je je aan een aantal richtlijnen houdt. Deze hebben te maken met de vormgeving van je dakkapel, de plaatsing en de afmetingen.

De plaatsing van je dakkapel

De regels wat betreft de plaatsing van je kapel zijn erg simpel. Als je geen vergunning wilt aanvragen, dan zal deze aan de achterkant van je huis gepositioneerd moeten worden. Aan de zijkanten van je huis kan het alleen vergunningsvrij als de dakkapel niet grenst aan een openbare weg of openbaar groen.

De vormgeving van je dakkapel

Er zijn enkele richtlijnen voor het uiterlijk van je dakkapel. Als je geen vergunning wilt aanvragen, dan zal deze een plat dak moeten hebben. Ook is het niet toegestaan dat de zijkanten doorzichtig zijn, je mag hier niet doorheen kunnen kijken. De hoogte van je dakkapel mag de 1,75 niet overschrijden.

De afmetingen

Heb je een dakkapel gevonden voor aan de achterkant van je huis met een plat dak, dan hoef je bijna nooit een vergunning aan te vragen. Echter, er zijn nog wel richtlijnen wat betreft de plek op het dak. Zo mag er niet minder dan 0,5- en niet meer dan 1 meter tussen de onderkant van de dakkapel en de onderrand van het dak zitten. De dakkapel mag dus om vergunningsvrij te zijn niet meer dan een meter het dak op beginnen. Daarnaast moet de dakkapel op meer dan 0,5 meter afstand geplaatst worden van de nok van het dak en van de zijkanten van het dak. Voldoe je aan deze en de bovenstaande richtlijnen, dan kun je meteen beginnen met het aanleggen van je dakkapel.